-
Project update
Zes tenure track onderzoekers aan de slag met ECCM–onderzoek
Matchmaking met alfa- en gammaonderzoekers voor ECCM MVI Top-Up call verplaatst
-
Project update
Over het programma 'Verantwoorde innovatie. Ontwerpen voor publieke waarden in de digitale wereld'
In dit digitale tijdperk is het van groot belang dat gemeenten en ministeries in hun beleid rekening houden met de publieke waarden.
-
Project update
Ethiek meenemen in economische beleidskeuzes
Hoe kun je de ethische overwegingen van burgers meenemen in economische beleidsanalyses? In het MVI project Participatory Value Evaluation: a new assessment model for promoting social acceptance of sustainable energy policies, ontwikkelen onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam een nieuwe methode om dat voor elkaar te krijgen. Het onderzoek combineert inzichten vanuit de economie, filosofie, politieke wetenschappen, milieuwetenschappen en natuurwetenschappen.
-
Project update
Grip op gasdiscussie - interview met Goda Perlaviciute
De rol van gas in een duurzame energietransitie staat ter discussie. MVI onderzoeker Goda Perlaviciute legt uit hoe ze samenwerkt met private partners aan dit soort controversiële onderwerpen, en hoe ze daarbij haar objectieve positie als wetenschapper behoudt. Gaswinning in Nederland en de aardbevingen die daar het gevolg van zijn in Groningen, de risico’s en voordelen van schaliegas, voordelen en nadelen van biogas: gas is constant onderwerp van publiek debat. ‘Gas wordt vaak gepresenteerd als een relatief schone of groene energiebron, bijvoorbeeld door de gasindustrie. Maar sommige mensen vinden deze voorstelling van zaken misleidend of zelfs onwaar.
-
Project update
Aan het stuur bij geautomatiseerd rijden
Geautomatiseerd rijden brengt een veelheid aan filosofische, psychologische, ethische en juridische kwesties met zich mee. Het NWO-MVI project Meaningful Human Control over Automated Driving Systems onderzoekt vragen die ontstaan rondom zelfrijdende voertuigen.
-
Project update
Links naar diverse informatie en output rondom NWO-MVI
Vindt hier de lijst met output en informatie rondom MVI.
-
Project update
De toekomst van drones
Of we dat nu wenselijk vinden of niet, drones zijn er nu eenmaal. Peter-Paul Verbeek onderzoekt – in samenwerking met de bedrijven UAV international en Clear Flight Solutions -in zijn project hoe we er verantwoord mee kunnen omgaan.
-
Project update
Big Data vanuit vertrouwen
We geven veel gegevens weg via digitale wegen: van automatisch betalingsverkeer tot zoekmachines. Het verzamelen, bewaren, interpreteren en gebruiken van grote hoeveelheden data werpt indringende ethische en maatschappelijke vragen op.
-
Project update
Developing & Implementing Smart Grids in India
Bekijk het introductiefilmpje van Johanna Höffken over het door de Nederlandse overheid gefinancierde NWO-MVI project 'Developing Implementing Smart Grids in India' uitgevoerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
-
Project update
Vertrouwen in bio-economie
Wetenschappers onderzochten in een MVI-project welke maatschappelijke hindernissen er te verwachten zijn voor de transitie naar een bio-economie, en hoe deze kunnen worden overwonnen.
-
Project update
Rol voor emoties in ontwerp
Emoties spelen een belangrijke rol in debatten over innovaties als windparken, zorgrobots of genetisch gemodificeerd voedsel. Een team van MVI-onderzoekers neemt deze emoties als uitgangspunt bij het ontwerpen van maatschappelijk verantwoorde innovaties.
-
Project update
NWO-MVI in de praktijk: Anticiperen op de toekomst
Maatschappelijk verantwoord innoveren betekent dat je al in de ontwerpfase van een technologie rekening houdt met ethische en maatschappelijke aspecten. Paulien Herder van de TU Delft licht toe wat de NWO-MVI benadering in de praktijk betekent.
-
Project update
De waarde van nieuwe energiesystemen
Voor de transitie naar een duurzame energievoorziening is een integrale aanpak met onderzoek naar de ethische en maatschappelijke aspecten van groot belang. Binnen NWO-MVI zijn er meerdere projecten op dit terrein. Projectleiders Rolf Künneke en Machiel Mulder vertellen over hun onderzoek.
-
Project update
Verantwoord bedrijfsmodel voor Afrikaanse gewassen
Hoe kunnen Afrikaanse landen intellectueel eigendom inzetten om bedrijven te verleiden hun innovatieve capaciteit in te zetten voor lokaal gerichte zaadveredeling, zonder kleine boeren te duperen? Projectleider Bram de Jonge zocht naar een uitweg.
-
Project update
Valorisatiepanel versnelt onderzoek naar aardappelinnovatie
Hoe draagt een nieuwe manier van aardappelveredeling bij aan de wereldvoedselzekerheid, het streven naar duurzaamheid, en de economische levensvatbaarheid van de aardappelsector?