project
Technologie voor gedragsverandering
De snelle ontwikkeling van mobiele apparaten schept grote mogelijkheden om gezonder te leven. Dit project ontwikkelt manieren waardoor gebruikers gezondheidssystemen vertrouwen en bereid zijn te gebruiken.
Persuasieve mHealth technologieën bieden grote kansen op innovatie. In Nederland maken de health technology en creatieve industrie dan ook een sterke ontwikkeling door. Tegelijk spelen er op het raakvlak van technologie en gedragsbeïnvloeding fundamentele vragen. Dit project levert een substantiële bijdrage aan de psychologische en ethische kaders van deze technologie, die benodigd zijn om deze innovatie in verantwoorde banen te leiden.
Mede dankzij de ontwikkelingen en beschikbaarheid van sensoren (Internet of Things, smartphones, smartwatches, en andere ‘wearables’), intelligente algoritmes en deep learning technieken, en dankzij de enorme toename in rekenkracht van mobiele computers, zijn we in staat om grote hoeveelheden informatie over menselijk gedrag te verzamelen en te analyseren. Deze ‘big data’ kunnen van groot nut zijn om de invloed van levensstijl op de menselijke gezondheid beter te begrijpen, en positief te beïnvloeden.
Persuasieve technologieën spelen hierbij een belangrijke rol. Dat is technologie die is ontworpen met de intentie om ons gedrag en onze houding te beïnvloeden. Bij de digitaliserende gezondheidszorg doet ook mobiele persuasieve technologie haar intrede, onder meer via mHealth-apps (mobile health, via mobiele apparaten zoals smartphones, stappentellers, gps etc.) en eHealth-systemen (electronic health: het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, met name internettechnologie).
Gedragsverandering
Onderzoek naar de persuasiviteit of overredingskracht van een applicatie, de mate waarin een applicatie iemand kan aanzetten tot een blijvende gedragsverandering, staat nog in de kinderschoenen. Een aantal belangrijke vragen dient zich hierbij aan. Welke combinatie van persuasieve technieken werkt het beste om mensen intrinsiek te motiveren om gezond te leven, en wat zijn relevante individuele verschillen? Maar ook: hoe zorgen we ervoor dat de ethische kaders gehandhaafd blijven, en dat mensen erop kunnen vertrouwen dat er verantwoord met hun persoonlijke informatie wordt omgesprongen? Welke informatie moet het systeem delen met de gebruiker zodat deze een gerechtvaardigd vertrouwen in het systeem kan hebben? En hoe kunnen mensen toestemming geven voor het gebruik van mHealth apps als de werking daarvan voor hen onduidelijk is?
Vertrouwen
De onderzoekers – met een achtergrond in psychologie, filosofie, en computerwetenschap – richten zich op deze vragen. Op basis van de resultaten daarvan ontwikkelen zij nieuwe manieren of technieken waardoor gebruikers vertrouwen kunnen hebben in mobiele gezondheidsondersteunende ICT systemen, zonder dat de intrinsieke motivatie om gezond te leven wordt ondermijnd. Deze technieken kunnen onderdeel vormen van toekomstige apps voor gedragsverandering.
Official project title: