afbeelding van Koen Beumer

Drs. Koen Beumer

Universiteit Utrecht

Koen's onderzoek richt zich op de maatschappelijke implicaties van opkomende wetenschappen en technologieën. Hij is postdoc aan de Rijksuniversiteit Groningen in het NWO-MVI-project "Ending poverty with potatoes".

Dit project wil bijdragen aan de maatschappelijk verantwoorde innovatie van de hybride teelt van aardappelen. Historisch gezien is de verschuiving van conventionele naar hybride teelt van andere gewassen een belangrijk element geweest in een langdurige en uitgebreide transitie van landbouw die kan worden gekenmerkt als de wereldwijde opkomst van agro-industriële productieketens. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een intens debat over de voordelen en effecten van de geïndustrialiseerde landbouwproductie, onder meer vanwege de controversiële manieren waarop middelen voor landbouwinnovatie zijn geprivatiseerd. Koen onderzoekt hoe het concept van de 'commons' - middelen die voor iedereen beschikbaar zijn - kan helpen de transitie naar hybride aardappelteelt te sturen op een manier zodat de innovatie  zowel de aardappelsector als de samenleving het meest ten goede komt. 

Naast zijn betrokkenheid bij het NWO-MVI-project is Koen universitair docent aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Hij is ook redacteur en auteur van Sciencepalooza.nl en is lid van 'Jong MVI', een denktank voor het NWO-programma over verantwoorde innovatie. Eerder was Koen docent aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies aan de Universiteit van Amsterdam, een promovendus bij het Departement Technologie en Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit Maastricht, en beleidsonderzoeker bij de Raad van Advies voor Wetenschap, Technologie en Innovatie.