afbeelding van Hans Wortmann

Prof. dr. Hans Wortmann

Rijksuniversiteit Groningen

Hans Wortmann, opgeleid als bedrijfskundig ingenieur, is hoogleraar Informatie Management aan de RuG. Zijn kerngebied is software diensten, die werken volgens Software-as-a-Service (SaaS), maar hij is ook voorzitter van het Lean Management Network.

Binnen de sector productie houdt hij zich bezig met de digitalisering van industriĆ«le processen (“Smart Manufacturing”). Hij was jarenlang editor van het tijdschrift Computers-in-Industry dat zich precies hierop richt. 
Daarnaast is hij actief in distributielogistiek en de problematiek van afstemming tussen leverancier, groothandel en afnemer, en in het bijzonder Vendor Managed Inventory (VMI). IT-systemen vormen een belangrijk element van integrale logistiek. 
Een derde interessegebied ligt in duurzame energievoorziening, door het benutten van de aanwezige flexibiliteit d.m.v. smart grids, en de mogelijke rol flexibiliteit bij door conversie van energievormen, zoals van biogas en waterstof.
Tenslotte werkt hij aan zorg toepassingen van ICT, namelijk het gebruik van sensoren om preventief gezondheidsbevorderend gedrag te stimuleren, met name binnen de arbeidssituatie.