afbeelding van Annemarie Mol

Prof. dr. Annemarie Mol

Universiteit van Amsterdam

Annemarie Mol is professor in de antropologie van het lichaam. In haar werk combineert ze de etnografische studie van praktijken met de taak om onze theoretische repertoires te verschuiven. Haar belangrijkste onderzoekslijnen tot nu toe:

De woorden - taal als oefening
Het zeggen van 'lekker' is niet helemaal hetzelfde als het zeggen van 'tasty' of 'delicious' (in het Engels) en beide termen verschillen van 'nice'. Er kan veel worden geleerd door aandacht te besteden aan woorden, hun context en hun effecten.

Het object - veelvoud
Kennisobjecten kunnen worden begrepen als knooppunten van verschillende perspectieven. Maar het is ook mogelijk om te traceren hoe ze worden behandeld (verdeeld, bevraagd, gekleurd, in elkaar gedraaid) in verschillende kennispraktijken. Als we dat laatste doen, lijkt het erop dat objecten in de praktijk (zeg 'bloedarmoede', 'atherosclerose' of 'lichaam') de neiging hebben om in vele versies te komen. Deze versies zijn beide verschillend en onderling afhankelijk: meerdere.

Het proces - zorg
Beslisbomen suggereren lineaire manieren van werken waarbij het ene volgt op en na het andere. In veel praktijken, inclusief zorgpraktijken, is tijd echter geen pijl en worden entiteiten niet één keer tot stand gebracht, maar blijven ze veranderen. In plaats fantaseren over controle, zijn dergelijke processen afhankelijk van eindeloos knutselen. Zulk knutselen, mits goed gedaan, is zorg.

De site - topologieën
Alles gebeurt ergens. En dan reizen dingen tussen plaatsen. Maar in wat voor soort ruimte situeren gebeurtenissen, technieken en objecten? Er zijn verschillende topologische gegevens om te overwegen, zoals regio's, netwerken, vloeistoffen en branden. Ze bestellen en maken reizen, grenzen, overeenkomsten en verschillen mogelijk - anders.  

De betrokkenheid - eten als relateren
Wat gebeurt er als we 'eten' als model nemen van wat het is om te weten, te handelen en / of te relateren? Dit is het onderzoeksproject waaraan Mol momenteel werkt met het team Eating Bodies in Practice and Theory. Als onderdeel van dit project kijken we fris naar wat het is om te eten. Wat zijn in de praktijk proeven, verteren, verspillen, bloeien, waarderen? Wat voor soort relaties tussen organismen maakt dat eten creëert en aanmoedigt? Wat is een 'etend lichaam' en waar begint en eindigt het? Hoe zorgt ‘eten’ dat de wereld voortdurend verandert?